Een mooi pensioen of een fikse achteruitgang?

Pensioen is uitgesteld salaris en als de werkgever een verandering in de pensioenregeling wil doorvoeren is bijna altijd instemming van de Ondernemingsraad aan de orde (tenzij er sprake is van een via de Cao verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds). Hoe klein de verandering ook lijkt.
Als de werknemer(vertegenwoordiging) niet op basis van de volledige en juiste gegevens een akkoord heeft gegeven op de pensioenverandering kan dit jaren later (1) gedoe en het herstellen van de afspraken betekenen.

Achteruitgang uitgesteld salaris: vaak tientallen procenten

Wij zien vaak dat bij het einde van het pensioencontract een pensioenvoorstel wordt gedaan door (de adviseur van) de werkgever die een achteruitgang van enkele tientallen procenten van het uitgestelde salaris kan betekenen. Het is van belang dat de Ondernemingsraad zich laat bijstaan door een eigen adviseur die door de berekeningen heen kan prikken, zodat de Ondernemingsraad een weloverwogen besluit kan nemen en de consequenties van de pensioenverandering op juiste waarde kan inschatten.

Om uit te vinden of het voorstel dat de werkgever doet aanvaardbaar is zal eerst de huidige pensioenregeling goed bekeken moeten worden. Wat zijn de consequenties van het beëindigen van het huidige pensioencontract (vaak is er geen enkele winstdeling meer, waardoor de inflatiecorrectie kan komen te vervallen, wat ook juridisch weer zeer grote gevolgen kan hebben)? En hoe verhoudt de toekomstige pensioenopbouw zich met de huidige pensioenregeling? Zijn de aannames die zijn gebruikt wel in lijn met de aannames die de Ondernemingsraad ook prudent vindt?

Mooi pensioen

Onder een mooi pensioen wordt in Nederland verstaan een pensioen dat ongeveer 70% van het inkomen bedraagt.
Een gegarandeerde jaarlijkse opbouw van 1,75% (2) met een goede inflatiecorrectie komt hierbij in de buurt.
De franchise zal de minimale AOW-franchise (2017: € 13.123,00 (3)) zijn. Het partnerpensioen bedraagt 70% van het ouderdomspensioen, dit wordt opgebouwd en wordt gecombineerd met de verzekering van het Anw-hiaat.
Als de pensioenregeling gebaseerd is op beschikbare premie is een staffel mogelijk waarbij ervan wordt uitgegaan dat bij 2% rendement plus kosten pensioenuitvoerder plus inflatiecorrectie een pensioen wordt bereikt van 75% van het gemiddelde inkomen. Dan moet dus wel jaarlijks minimaal 3,5% rendement worden behaald. Dit is de afgelopen jaren al geen vanzelfsprekendheid geweest.
Is de leeftijdsafhankelijke staffel (4) lager, dan is het bijna niet mogelijk om toch in de buurt van een goed pensioen te komen.

  1. Diverse rechtszaken in 2016 over pensioenveranderingen die tot meer dan 10 jaar teruggaan
  2. Maximale pensioenopbouw bij middelloon: 1,875%
  3. Als de pensioenopbouw lager is dan maximaal, mag rekening worden gehouden met een lagere franchise.
  4. Leeftijdsafhankelijke staffels zijn aangepast (besluit gepubliceerd 20 januari 2017)

Voor vragen of opmerkingen, bel of mail met Gerard van der Toolen: info@pensioen-or.nl of 06 - 55 18 16 15