Deeltijdpensioen

Deeltijdpensioen

Veel mensen willen eerder stoppen met werken dan het moment dat hun pensioen ingaat.
Een gebruikelijke pensioeningangsdatum is gekoppeld aan de ingangsdatum van de AOW en deze schuift steeds verder op.
Ook de pensioeningangsdatum (2018: 68 jaar) zal de komende jaren verder opschuiven.

Pensioenwensen
Voor veel werknemers is de pensioendatum niet haalbaar en veel werknemers vinden deze ook niet wenselijk. Uit een kortgeleden gedaan onderzoek blijkt dat de wens gemiddeld 61 jaar en 70% van het inkomen is.

Door pensioenversobering worden de pensioenpotten sinds 2015 met tientallen procenten minder gevuld. De kans om met alleen een pensioeninkomen eerder te stoppen met werken wordt alleen maar kleiner.

Op verzoek van de Tweede Kamer is onderzoek gedaan door SEO Economisch Onderzoek (gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam) of een flexibele AOW kan helpen om, met name voor mensen met zware beroepen, het eerder laten ingaan van de AOW het probleem van langer moeten doorwerken kan oplossen. Aan dit onderzoek (link) heeft OR-Pensioenadviseurs meegewerkt. Omdat wij bijna dagelijks van ondernemingsraden meekrijgen dat steeds meer mensen problemen met hun pensioeningangsdatum hebben vinden wij dit een belangrijk onderwerp.

Uit het onderzoek blijkt onder andere dat eerder met pensioen gaan voor de meeste medewerkers met een inkomen boven modaal (2017 ca. € 35.000,00) mogelijk is . Ook zonder flexibele AOW.
Alle pensioenregelingen kennen de mogelijkheid om het pensioen eerder of later in te laten gaan. De korting op het pensioen is wel vaak fors.
Voor werknemers met aan lager salaris zou de mogelijkheid van een flexibele AOW maar een paar maanden eerder met pensioen kunnen gaan betekenen.
Dit komt omdat de Tweede Kamer vindt dat eerder AOW opnemen niet ten koste mag gaan van een extra beroep op de sociale voorzieningen. Mensen die eerder met pensioen zouden willen moeten dus tenminste een minimum inkomen hebben.
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel werknemers eigenlijk wel in deeltijd willen pensioneren, maar dat dit nogal onbekend is.
Het onderzoek pleit ervoor om voor werknemers met zware beroepen een betere optie te bieden. Dit komt ook omdat mensen met een relatief lager inkomen ook gemiddeld korter leven. Mensen met een gemiddeld hoger inkomen profiteren dus meer omdat zij gemiddeld langer een AOW-uitkering ontvangen.

Deeltijdpensioen
Een werknemer kan besluiten om, uiteraard na goedkeuring van de werkgever, minder te gaan werken en het inkomen aan te vullen door eerder dan de pensioendatum een gedeelte van het pensioen op te nemen.

Ondernemingsraden zouden deeltijdpensioen op de overlegagenda met de werkgever (is het mogelijk en wat zijn de consequenties hiervan voor de onderneming en de werknemers?) kunnen zetten.
Omdat het bij meer bedrijven beter gaat zou ook overwogen kunnen worden om de pensioenen weer wat te verbeteren, zodat meer werknemers de mogelijkheid hebben om (in deeltijd) te kunnen stoppen met werken als dit hen en de werkgever goed uitkomt.
Overleg over de nieuwe pensioenrichtleeftijd van 68 jaar in 2018 (instemming van de OR en werknemers vereist) kan een goed moment zijn om dit aan de orde te stellen.

Voor vragen of opmerkingen, bel of mail met Gerard van der Toolen: info@pensioen-or.nl of 06 - 55 18 16 15